Kutyából nem lesz szalonna, ámde fonal, az igen!

Nagyjából egy hónapja szert tettem a Vaterán egy öreg rokkára, mely szemlátomást igencsak felújításra szorult, de csak 5000 Ft-ba került (+posta)

Az eladó szerinti apróbb javítások kb. 2 heti intenzív munkát/tájékozódást igényeltek. Hiányzott többek közt a teljes szárnyas orsó, a meghajtásra csak egy csámpás, utólag esztergált ékszíjkerék csatlakozott. Ebben a halmazállapotában maximum spulnizni lehetett volna vele:(
 A rokka oly mértékben volt kiszáradva, hogy kb.1,5 perc alatt atomjaira lehetett szedni:

 

Kicsiapa oly lelkesen túrta a netet, töltögette le a szakrajzokat, videókat nézett, hogy gyakorlatilag kiképezte magát “rokkológusnak”, én meg elneveztem Rokkadoktornak :) Nagyon belejött ebbe a rokka-felújítósdiba, újabbnál újabb meglepő ötlettel, újítással állt elő, nagy kedvét lelte benne :)


A mechanika át lett építve, fék, csapágyak, vezetőszárnyak, skótfeszítő …stb. Lám, a puzzle összeállt és immár ragyogóan működik keze-lába, szépen surrog az orsó…

Az én uram pedig elégedetten összefonta a kezét a mellkasán és mosolyogva nézte Kicsianyát, miközben Ő boldogan játszott az új játékával:)

S ha már működő rokkám van, jöhetnek a kutyák illetve a szőreik:
Az első, egyik barátnőm Honey névre hallgató bobtailjének lenyírt szőre, immár tisztítva, kártolás előtt, alatt és után:

A második a saját kutyám, Buksi szőre, aki golden retriever – kuvasz keverék:

Szemmel is látható a különbség, de kézzel fogva kifejezetten érezhető, hogy a goldiszőr mennyivel finomabb, habosabb, könnyebb is volt fonni, ezért azzal kezdtem.

A kezdeti kéz-láb koordinációs problémákon átlendülve egészen jól belejöttem, itt-ott egészen egyenletesre is sikeredett, máshol meg olyan lett, mint a rugó :(

Mindenesetre az a mindössze 2 dkg szőr – melyet kb. 1 órányi kefélés után sikerült összegyűjtenem – hamar elfogyott, de immár némileg gyakorlottabban áttérhettem a bobtailre. Ezzel az a probléma, hogy nem annyira tapad, nagyon óvatosan kell húzni, mert könnyen szétfoszlik. Ezért ezt vastagabbra és szorosabbra kell fonnom, jelenleg ez van az orsón.

Hogy mi lesz belőlük?
Buksiból többféle ruhanemű is lehet, Honeyból pedig home-dekor cuccok, táskák, szőnyeg…
Majd meglátom… (ötleteket szívesen fogadok).

Ha esetleg valakinek rokkadoktorra lenne szüksége, írjon a kicsianya@vicomplex.hu címre, továbbítom a doktor úrnak :)

0 thoughts on “Kutyából nem lesz szalonna, ámde fonal, az igen!

  1. Egyrészt: micsoda jó kis csapat vagytok ti ketten,
    másrészt: én is próbáltam már csak úgy kézzel megfonogatni a cicánk szőrét, ami a macskakefében benne maradt, de inkább csak kíváncsiságból meg mókából – ám ez itt, kérem, valódi produktum és unikum, kutyaszőrfonal!!!! Klassz! :-)))

Vélemény, hozzászólás?